Warmtepomp verkoop, installatie en onderhoud

Kies de juiste warmtepomp voor uw situatie

De warmtepomp wordt een steeds populairder alternatief voor de cv-ketel. En daar zijn een aantal goede reden voor. De warmtepomp is namelijk een duurzame oplossing die warmte onttrekt aan natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht of de bodemwarmte. Daarnaast kun je een warmtepomp ook gebruiken in combinatie met je cv-ketel. Dat bespaart veel gas. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

BMS Klimaatinstallatie & Technisch Beheer biedt verschillende A-merken warmtepompen aan. U kunt bij ons terecht voor een ventilatielucht warmtepomp en lucht-water warmtepomp, zowel hybride als volledig elektrisch.

Warmtepomp kopen?

Het aanschaffen van een warmtepomp wordt steeds aantrekkelijker. Gas wordt steeds duurder. En door de stijgende gasprijzen gaat de energierekening omhoog. Daarnaast wil de overheid de overstap van een cv-ketel naar de warmtepomp stimuleren door middel van subsidie. Met een warmtepomp heeft u lagere of geen gaskosten, beperkt u uw CO2-uitstoot én maakt u een goede (tussen)stap naar gasloos wonen.

BMS Klimaatinstallatie & Technisch Beheer helpt u van persoonlijk advies tot en met de professionele installatie.

EPRA014-018D_ip1-scaled-e1603637891613
Warmtepomp

Voordelen Warmtepomp:

In het kader van verduurzaming wordt in steeds meer woningen en ook in bedrijfspanden een warmtepomp geplaatst. De warmtepomp vervangt in veel gevallen een traditionele Cv-ketel op aardgas. De warmtepomp gebruikt geen gas maar elektriciteit. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van warmte die al beschikbaar is, bijvoorbeeld uit de bodem of uit de buitenlucht. Door te kiezen voor een warmtepomp van BMS Klimaatinstallatie & Technisch Beheer zet u een belangrijke stap naar het verduurzamen van uw pand of woning. Hierdoor zal uw gebouw of woning een betere energielabel krijgen en een lager energieverbruik.

Hoe werkt een warmtepomp

De werking van een warmtepomp lijkt sterk op die van een koelkast. Terwijl een koelkast warmte-energie aan het voedsel, d.w.z. het interieur van de koelkast, onttrekt en naar buiten leidt, doet een warmtepomp het tegenovergestelde; onttrekt warmte-energie aan de omgeving buiten het gebouw en maakt deze bruikbaar voor verwarming in het interieur.

Een warmtepomp gebruikt (gratis) energie uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht, de bodem of uit het grondwater. Er zit altijd warmte in deze bronnen, maar we kunnen de temperatuur hiervan verhogen, zodat de warmte bruikbaar is om ons huis of ons tapwater te verwarmen.

De werking van een warmtepomp stap voor stap uitgelegd:

  1. Een vorstvrije vloeistof stroomt door een buizenstelsel.
  2. Het buizensysteem staat bloot aan buitenlucht, grondwater of aardwarmte.
  3. De vloeistof in de buizen is kouder dan de omgevingstemperatuur, waardoor de vloeistof opwarmt (zelfs bij lage temperaturen).
  4. De onttrokken warmte wordt getransporteerd naar een ander buizensysteem met koelvloeistof (met een kookpunt lager dan 0 graden Celsius).
  5. Deze koelvloeistof absorbeert de warmte (neemt de warmte op), kookt en zal vervolgens verdampen.
  6. Met behulp van een compressor wordt de druk op de damp verhoogd, waardoor de temperatuur stijgt.
  7. De damp is nu heet genoeg om het verwarmings- of leidingwater in huis te verwarmen.
  8. Een expansieventiel verlaagt de druk op het gebruikte koelmiddel. Hierdoor daalt de temperatuur van het koelmiddel snel en kan de cyclus worden herhaald.

 

Soorten warmtepompen

      • Hybride warmtepomp (lucht-water)
      • Lucht-lucht warmtepomp
      • All electric warmtepomp (lucht-water)
      • Water-water warmtepomp
      • Grondwater warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Ze hebben allemaal hun eigen werking, voor- en nadelen:

Werking hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is een combinatie tussen een lucht-water warmtepomp gekoppeld aan een cv-ketel. De hybride waterpomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en helpt de cv-ketel om de verwarming en het sanitair warm water van de woning te verwarmen.

Op koude dagen blijft de cv-ketel nodig om de woning te verwarmen. Het voordeel van dit systeem is dat het goedkoop is in aanschaf en gemakkelijk te installeren. Nadeel van deze warmtepomp is dat je op koude dagen toch nog een deel van de tijd de cv-ketel moet gebruiken.

Voordelen
Relatief goedkoop
Eenvoudige installatie
Aansluitbaar op bestaande cv-ketel
Subsidie beschikbaar

Nadelen
Extra verwarming van de ketel nodig op koude dagen

Laag rendement
Bij ongeveer 2 graden buitentemperatuur, afhankelijk van de situatie, schakelt de warmtepomp over naar gas)

Werking lucht-lucht warmtepomp
De lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee delen: een buiten- en een binnendeel. Het buitendeel zuigt buitenlucht aan en onttrekt warmte aan de lucht. De pomp verhoogt de temperatuur van deze warmte volgens de eerder beschreven cyclus. De binnenunit blaast de verwarmde lucht de woning in. Een lucht-lucht warmtepomp is vergelijkbaar met een airconditioner. U kunt meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit aansluiten, zodat u meerdere kamers kunt verwarmen. Het voordeel van dit systeem is dat het relatief goedkoop is in aanschaf en eenvoudig te installeren. Nadeel van dit systeem is dat je een constante luchtstroom in je huis hebt (dit wordt soms als onprettig ervaren) en dat je op koude dagen moet verwarmen met de gewone verwarming.

Voordelen
Relatief goedkoop
Eenvoudige installatie
Kan ook gebruikt worden als airconditioning
Meerdere binnenunits kunnen op de buitenunit worden aangesloten

Nadelen
Constante luchtstroom in huis
Niet krachtig genoeg op koude dagen, dus extra verwarming nodig
Geen subsidie beschikbaar

Werking van een lucht-water warmtepomp - "All electric" warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Met een compressor wordt deze warmte opgewarmd tot een temperatuur die warm genoeg is voor gebruik in huis. Een volledig elektrische lucht-water warmtepomp vervangt de cv-ketel en verwarmt water in vloerverwarming of radiatoren. Ook tapwater wordt door de lucht-water warmtepomp verwarmd.

Het voordeel van deze pomp is dat hij energiezuinig en milieuvriendelijk is, omdat hij driekwart van zijn energie uit de natuur haalt en de cv-ketel vervangt. Het nadeel van deze pomp is dat het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur. Onder de drie graden Celsius daalt het rendement sterk. Ook hangt er aan een volledig elektrische lucht-water warmtepomp een flink prijskaartje.

Voordelen
Energiezuinig
Kan ook gebruikt worden als airconditioning
Vervangt de cv-ketel zodat gasloos verwarmen mogelijk is
Subsidie beschikbaar

Nadelen
Bij lage buitentemperatuur laag rendement
Hoog prijskaartje

Werking van een water-water warmtepomp "All electric" warmtepomp
Een water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit grondwater. Er wordt een put geboord waaruit grondwater wordt opgepompt. De diepte van de put is afhankelijk van de bodemsamenstelling en kan ongeveer 25 tot 200 meter diep zijn.

De warmte van het opgepompte water wordt onttrokken, waarna de temperatuur wordt verhoogd. De resulterende warmte wordt afgegeven aan het water dat u gebruikt voor centrale verwarming of voor het verwarmen van leidingwater. Het afgekoelde grondwater stroomt terug door een andere put.

Het voordeel van dit systeem is dat het rendement vrij hoog is omdat het grondwater een constante temperatuur heeft. Het nadeel is dat het boren en slaan van putten zeer hoge kosten met zich meebrengt. Boren naar water is duur. Bovendien heb je een vergunning nodig om te mogen boren naar water. Dit type warmtepomp is duur en vooral interessant voor een groep woningen of een (groot) bedrijspand.

Voordelen
Energie-efficiënt
Hoog rendement
Vervangt de cv-ketel zodat gasloos verwarmen mogelijk is
Subsidie beschikbaar

Nadelen
Hoge kosten
Ingewikkelde installatie

Werking van een grondwaterwarmtepomp "All electric" warmtepomp
Deze warmtepomp haalt zijn warmte uit de grond. Er zit aardwarmte in de grond. Hiervoor wordt een buizensysteem in de grond gelegd, dat de aardwarmte aan de aarde onttrekt. De aardwarmte wordt dan in temperatuur verhoogd. Hiermee kun je kraanwater verwarmen of gebruiken voor radiatoren of vloerverwarming.

Het voordeel van de grondwaterwarmtepomp is dat het rendement hoog is. Het nadeel is dat het een intensieve en kostbare klus is om het systeem te installeren.

Voordelen
Energiezuinig
Hoog rendement
Kan ook gebruikt worden als airconditioning
Vervangt de cv-ketel zodat gasloos verwarmen mogelijk is
Subsidie beschikbaar

Nadelen
Hoge kosten
Ingrijpende installatie

Hybride warmtepomp

 

lucht-lucht warmtepomp

lucht-water warmtepomp

water-water warmtepomp

grondwater warmtepomp

woning isoleren bms

Warmtepompen en woningisolatie

Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is een goede optie als u uw woning niet meer met gas wilt verwarmen. We plaatsen hier wel een voorbehoud. Een woning verwarmen met een zo laag mogelijk energieverbruik vereist een goed geïsoleerde woning. Het vasthouden van warmte is misschien nog wel belangrijker dan de verwarming zelf. Kijk voordat u een warmtepomp aanschaft of uw woning voldoende geïsoleerd is.

Subsidie

De Nederlandse overheid heeft een subsidieregeling in het leven geroepen voor het verduurzamen van woningen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) geeft subsidie op de aanschaf van een warmtepomp maar ook op isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, vloer- of bodemisolatie en hoogrendementsglas. Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u een deel van de investering voor het verduurzamen van uw woning. Dit kan al een eerste besparing opleveren.