Maak uw airconditioning stiller met onze tips!

Steeds meer woningen worden uitgerust met een airconditioning voorziening, bestaande uit binnen- en buitenunit. Een luxe als u binnen zit en het in de zomer warm is. Het geluid dat de airconditioning maakt is voor de buren die buiten zitten vaak een stuk minder aangenaam. Vooral bij de grotere buitenunits kan er behoorlijk wat geluidsoverlast ontstaan.

Heeft u last van contact- of luchtgeluid?

Eerst moet u bepalen waar het geluidsprobleem uit bestaat, luchtgeluid of contactgeluid. Het luchtgeluid komt het meest van de voorkant van de unit, de kant van de ventilator. Dit geluid bestaat uit uitblaas, motor- en compressorgeluid van de unit. Contactgeluid wordt ervaren als een constante bromtoon en wordt veroorzaakt door trillingen (resonanties) die door de ondergrond reizen waar de buitenunit van de airco of warmtepomp op staat. Dit komt vaak voor bij units geplaatst op het dak op verkeerde of verouderde dempers. In sommige gevallen zijn er niet eens dempers toegepast.

Contactgeluid isoleren

De meeste airconditioning en warmtepomp buitenunits staan op kunststof balken die dwars onder de unit zijn gemonteerd. Tussen deze balken en de unit zijn vaak ‘standaard’ trillingsdempers aangebracht. Deze dempers geven op lichte constructie, bijvoorbeeld een houten dakconstructie, niet voldoende ontkoppeling. Het gevolg is een bromtoon hoorbaar door het hele huis tot aan de buren toe. Om dit te verminderen plaatst u een betontegel(s) op het dak die tenminste net zo groot is als de buitenunit. Deze tegel zorgt voor extra massa op dit gedeelte van de lichte dakconstructie. Op de tegel legt u blokjes Regufoam D300 die u zelf op maat heeft gesneden naar een afmeting van 100 x 100 mm. Op deze blokjes wordt de unit geplaatst. De Regufoam blokjes dienen onder de hoeken van de kunststof balken te vallen. U gebruikt het type Regufoam D300 met artikelnummer M0718.

Luchtgeluid isoleren

Buitenunits verspreiden ook luchtgeluid, klanken van airflow, motor en compressor. Het meest doeltreffende is een complete omkasting zoals u op stillewarmtepomp.nl kunt vinden. Zelf een omkasting maken is natuurlijk ook een mogelijkheid. Een dergelijke omkasting zou bestaan uit drie wanden en een vierde welke ook functioneert als deur. Maak gebruik van zwaar plaatmateriaal, massa = isolatie. Laat de bovenkant open voor voldoende lucht aan- en afvoer. De binnenzijde voorziet u van absorptiemateriaal zoals Akotherm D40 of Merfopol, naar eigen inzicht in te vullen. Informeer de handleiding of leverancier van uw unit om te weten hoeveel vrije ruimte uw unit nodig heeft om goed te functioneren, dit kan per merk en type verschillend zijn.

Kant & klare warmtepomp omkasting 

Twijfelt u of het bovenstaande stappenplan geschikt is voor uw warmtepomp of airconditioning unit, informeert u dan eerst bij de leverancier van de unit. Wij zijn geen aircospecialist maar geven een algemene oplossing voor een algemeen geluidsprobleem. Merford, waar de Akoestiekwinkel onderdeel van is, kan wel een op maat gemaakte omkasting voor u maken. Deze omkasting wordt helemaal afstemt op uw merk en type warmtepomp. Wel zo handig als u zelf niet zo handig bent. 

LG airco

Dit is de samenvatting. Lorem ipsum. Pellentesque sed ipsum lacus ut ipsum aliquam tincidunt. Donec…
Meer info